Smerter i fod og ankel

Smerter i fod og ankel
6. december 2019 stribfysioterapi@gmail.com
Vil du have lækre fødder, så lad Strib Fysioterapi behandle dine fødder og fodskader

Foden er vores kontaktflade med jorden, det er vores jordforbindelse og grounding. Vores fødder sørger for, at vi er mobile og kan komme rundt i huset, ned at handle, hen til venner og familie, og så sørger foden for, at vi kan dyrke løb, fodbold, håndbold, gymnastik, tennis, badminton osv.

En velfungerende fod er vigtig for, at vi kan passe på os selv, vores hjem og engagere os socialt og i sport.

I denne let overkommelige artikel vil jeg forsøge at gøre dig mere opmærksom på dine fødder med forskellige informationer. Første oplæg af bloggen sker i LOOP fitness Strib/Middelfart d.25/5 kl.9-10. Kontakt klinikken for tilmelding. God læselyst!

Fakta om foden

Fodskader

Ca. 10% af konsultationerne på landets skadestuer omhandler ankelskader herunder ankelforstuvninger, ledbåndsskader, knoglefrakturer osv.

Hyppigst er inversionstraumer, dvs. vrid i anklen hvor man vrider om på ydersiden af foden. 20% af konsultationerne er sportsskader.

Andre hyppige lidelser/skader i foden kan være hælspore, betændelse i akillessenen eller svangsenen, nedsunken forfod og irritationer i slimsække.

Undersøgelse og behandling af fødder og fodskader

Bevægelighed, styrke, stabilitet og det daglige aktivitetsniveau. De undersøges under konsultationen og afhængigt af hvilken skade der er opstået og hvordan kroppen har reageret på skaden vælges en behandlingsplan.

Hvis der er nedsat bevægelighed, vil det være det første, vi forsøger at udbedre. Hernæst kommer øvelser til styrke og slutteligt stabilitet.

Sko

Dette område søges der ofte rådgivning omkring, og der findes mange, næsten religiøse, holdninger til, hvad man skal gøre, og hvad der er rigtigt.

Denne artikels holdning vedrører den ”raske” fod i hverdagen.

Helt generelt er det en god idé at stimulere fødderne uden sko på. Der er et hav af ledforbindelser i foden, og disse har alle brug for at blive stimuleret og brugt i den rette dosis. Jo stivere din sko er, desto sværere er det at stimulere leddene.

Derfor er det anbefalelsesværdigt for raske fødder at hoppe i et par fleksible sko med en eftergivelig sål til hverdagsbrug.

Dette afhænger dog også af dit daglige aktivitetsniveau. Er du meget aktiv igennem din dag, kan det overvejes at anvende en lidt stivere sko, så du ikke ender med en overbelastning af muskler eller sener.

Knoglerne

Foden består af 28 knogler og er sammen med hånden, brystryggen og nakken et af de områder på kroppen, der besidder flest ledforbindelser ift. areal.

Det betyder, at der er en masse finmekanik, der skal passe sammen, når du er aktiv. Tænk f.eks. på et gammeldags ur og alle dets tandhjul, der skal fungere til punkt og prikke for, at du kan se hvad klokken er.

De 28 knogler er alle af forskellig form og funktion og har fået deres navn enten pga. deres funktion eller hvad de “ligner”.

Fodens 28 knogler

 • Hælben
 • Rulleben
 • Bådben
 • 3 kileben
 • Terningeben
 • 5 mellemfodsknogler
 • 5 grundstykker
 • 4 mellemstykker
 • 5 yderstykker
 • 2 sesam knogler

Du kan se alle fodknogler på et billede længere nede på denne side.

Fodens 25 muskler

25 muskler sørger for at vores fod bevæger sig, som den skal og bør. De fordeler sig som følger:

 • 2 på fodens overside
 • 10 på fodens underside (sålen)
 • 13 muskler på skinnebenet, som involverer tæerne og anklen.

Du kan se fodens muskler på billederne længere nede på siden.

Musklerne kan vi selv styre, hvis vi altså har husket at bruge dem. Når vi bruger vores muskler aktiverer vi centre i hjernen, der er tilskrevet lige netop dem. Jo mere vi aktiverer dem og bruger dem, desto større og bedre fungerer centrene for fodens strukturer.

Det er af stor vigtighed, at vi holder musklerne aktive, da centrene i hjernen ellers svinder ind og musklernes og fodens funktion forringes.

Fodens receptorer

Der sidder et hav af receptorer rundt omkring i vores krop, og foden er ikke en undtagelse, snarere tværtimod.

Eftersom foden er et område med mange ledforbindelser, gemmer der sig ekstra mange receptorer i foden og tæerne. Disse receptorer måler forskellige ting, bl.a. hvordan vores fod bliver belastet i form af tryk, stræk, vibration og temperatur.

Receptorerne sidder i vores ledbånd, sener, muskler og i huden. Alle disse receptorer sender en masse feedback til hjernen, og dette gør det muligt for os at korrigere og tilpasse vores bevægelser ift. den aktivitet, vi er igang med.

Akillessenen og svangsenen

Akillessenen og svangsenen er to vigtige strukturer for foden. De lagrer begge to en masse elastisk energi, som gør, at vores gang og løb foregår mere effektivt. Akillessenen udløber fra lægmusklerne og sætter sig fast på hælen.

Bindevævsstrøg fra hælen fortsætter ned under hælen og bliver til svangsenen under foden. Lige så vigtig som de to sener er, lige så problematiske kan de også være.

Funktion

Knoglernes struktur, receptorernes registreringer og musklernes evne til at bevæge sig, gør at vi kan vippe op og ned med foden og tæerne samt invertere og evertere anklen. Du inverterer foden, ved at gå på ydersiden af foden, og du everterer, når du går på indersiden. Det kan også kaldes for en slags kantstilling af foden.

Måden vi går på, kan inddeles i 3 faser:

 1. Hæl isæt
 2. Standfase
 3. Afsæt

God muskelfunktion, receptorfunktion og mobilitet i fodens led er alfa og omega for at kunne afvikle gangen på bedste vis.

Book et oplæg med foden i fokus

Book Strib Fysioterapi til en infoaften “Foden i fokus med Strib Fysioterapi”.

Infoaftenen varer ca. 1 time, hvor du får supplerende viden og mulighed for at spørge ind undervejs.

Oplægget indeholder et par små praktiske elementer, og du vil kunne bruge informationerne, uanset om du har velfungerende eller problematiske fødder.

Hav sko på der let kan komme af og på.

Vi ser frem til en spændende aften!

* Første oplæg af blog indholdet sker i LOOP fitness Strib/middelfart tirsdag d. 21/5 kl.9-10.

* Næste oplæg er i Lillebæltshallerne d. 13/6 kl.19-20

Kontakt Strib Fysioterapi eller LOOP Fitness Strib/Middelfart for mere info.